Villa Borghese, Rome (RM), Lazio

Villa Borghese is op de kaart van Rome een grote groene vlek tussen alle bebouwing. Het is het grootste park in de buurt van het centrum. Er zijn uitgebreide wandelmogelijkheden, bankjes in de schaduw om duttend de warmste uren van de dag door te brengen, de Galleria Borghese, een museum met voornamelijk oude en ook wat moderne kunst en aan de noordkant ligt de dierentuin, het Bioparco.

Meertje
Op het fotootje bovenaan de pagina staat het meertje met het tempeltje van de esculaap. Het leuke hieraan, zeker voor kinderen, zijn de vele schildpadden die erin zitten. Er is ook de mogelijkheid om kleine roeibootjes en soms ook waterfietsen het meertje op te gaan.

Galleria e Museo Borghese
In dit museum is een grote hoeveelheid historische kunst ondergebracht, aangevuld met wisselende tentoonstellingen. Het is ondergebracht in het Palazzo Borghese. Alleen dit gebouw is al de moeite van het bezoeken waard. Er is naast schilderkunst een groot aantal indrukwekkende beeldhouwwerken te vinden. Artiesten die je hier onder andere vindt (zeer kleine greep): Orazio Gentileschi, Fillipo Lippi, Michelangelo Merisi, Pieter Paul Rubens, Andrea della Robbia, Lorenzo Lotto. Jasper van Wittel (in het Italiaans ook Vanvitelli genoemd, hij was afkomstig uit Amersfoort). Over de laatste is door de in Rome woonachtige schrijfster Rosita Steenbeek een mooi boek geschreven: 'Ander licht'.


Let op: op de site staat dat je kaarten tegenwoordig moet reserveren. Dat was in het het verleden niet het geval. Reserveren via de website www.ticketeria.it

http://www.galleriaborghese.it/

Dierentuin
De dierentuin is niet enorm groot, maar toen ik 'm bezocht heb (2004) was deze wel netjes verzorgd. Hoewel ik geen liefhebber ben van dieren in kooien, heb ik wel eens plekken gezien waar ze het slechter hebben.

Prijs:
- Volwassenen EUR 13.
- Kinderen groter dan 1 meter : EUR 11.
- Kinderen kleinder dan 1 meter: gratis.

http://www.bioparco.it/