Palio Ferrara (FE), Emilia Romagna

De palio in Sienna is vermoedelijk de bekendste binnenstedelijke paardenrace ter wereld. Die in Ferrara is in Italia echter ook erg  populair en is ook erg indrukwekkend. Bovendien hebben de Siennezen de kunst hier afgekeken: de palio in Ferrara is de oudste ter wereld. De race wordt al sinds 1259 jaarlijks gehouden.
Veel mensen kennen de palio alleen van het laatste onderdeel: de race. Er gaat echter een programma van meerdere dagen gedurende anderhalve maand aan vooraf. Dat programma bestaat uit presentaties, zegeningen, processies, keuringen en theatrale uitvoeringen en spelen.

Net als in Sienna wordt ook de uiteindelijke race in Ferrara voorafgegaan door urenlange parades en processies van alle deelnemende wijken. Als je er vanaf het begin bij bent, moet je wel wat geduld hebben, het programma wordt bepaald niet afgeraffeld. Echter, alleen al de prachtig uitgedoste groepen maken het kijken de moeite waard. Voorafgaand aan de paardenrace is er onder andere ook een race met ezels. En die is eigenlijk nog leuker om naar te kijken dan de paardenrace.


In tegenstelling tot Sienna, waar de race rond de Piazza del Campo op straat wordt gehouden, wordt de Palio in Ferrara op een soort van renbaan aan de rand van het centrum gehouden. Dat ziet er voor de dieren een stuk verantwoorder uit. De passie van de toeschouwende fans van de diverse deelnemers is er echter niet minder om.

De palio (de race) in Ferrara wordt meestal in het midden van juni gehouden. De eerste onderdelen van het programma beginnen al begin mei.

Voor meer informatie: http://www.paliodiferrara.it/programma.php?lang=it