Segesta (TP), Sicilia

Segesta is een Griekse stad uit de oudheid in het noord-westen van Sicilië, in de provincie Trapani. Er is onder meer een behoorlijk intacte Griekse tempel te zien en een amfitheater. Naast deze bezienswaardigheden heb je zeker vanaf het theater een adembenemend uitzicht over het grootste landschap in de omgeving.

De tempel van Segesta is een nooit afgebouwd Grieks heiligdom in Dorische stijl. Het werd rond 430-420 v.Chr. door de Elymiërs gebouwd op een heuvel even buiten de oude stad van Segesta en biedt een uitzicht op de omgeving.

Om vanaf de parkeerplaats helemaal (lopend) tot bij het theater te komen, is een flinke wandeling. Er loopt wel een weggetje tot bijna boven. Ik weet eigenlijk niet of dat openbaar is. Toen wij Segesta bezochten werd het voornamelijk gebruikt t.b.v. het vervoeren van minder validen en ouderen (bussen).


Het theater is indrukwekkend. Het is grotendeels intact. Het is een prima plek om je in te leven over hoe de klassieken hier van hun theater genoten en hoe dat eruit moet hebben gezien.   

Het uitzicht over de omgeving vanaf het theater is geweldig. Het landschap is heel wijds en groots. Je ziet en beseft hier hoe klein alles wat door mensen wordt gemaakt is in vergelijking tot de grootsheid van de natuur. Op de foto hierboven zie je op de achtergrond de baai tussen San Vito lo Capo en Tesassini, ten westen van Palermo. De verhoogde weg is de A29-bis tussen de A29 en Trapani.

Bovendien heeft Danilo als 3-jarige hier zijn eerste optreden gegeven (zie onder) in de categorie zang en dans. Dit optreden was meteen een demonstratie van de geweldige akoestiek van het theater. Ook bovenin is praten op normaal volume op het podium goed verstaanbaar. Van alle Griekse tempelcomplexen op Sicilië die we bekeken hebben (Agrigento, Segesta en Selinunte), was dit qua combinatie van omgeving en intactheid van de gebouwen, de mooiste.