Solfatara / Camping Internazionale, Puozzuoli (NA), Campania

De vulkaan Sofatara ligt aan de rand van Puozzoli, een voorstadje van Napels. In het begroeide deel van de krater van de vulkaan ligt campeggio Internazionale Vulcano Solfatara. Vanaf de camping betreedt je het bijna bizarre onbegroeide maanlandschap van de rest van de krater.

Om te beginnen met de plaats Puozzuoli: dit moet één van de lelijkste en smerigste plaatsen in Italië / Europa zijn. Veel betonnen maffia-flats. Veel troep op straat. Slechte wegen. Zwerfhonden. Moorddadig verkeer (verkeerslichten en -borden zien wij niet als geboden, maar eerder als voorstellen, aldus de burgemeester van Napels). Kortom weinig redenen voor de meeste mensen om voor deze plaats zelf hier naartoe te komen (ik houd er van!).

Een goede reden is echter de camping. Het is een oase in deze chaotische, bijna anarchistische omgeving. Het is er rustig, groen en het sanitair is netjes en schoon. Er zijn geen vastgestelde plaatsen. Het publiek is zeer divers. Grote hordes Nederlanders en Duitsers met hun caravans  ontbreken hier (gelukkig). Er zijn veel avontuurlijke 'trekkers' met tentjes, backpackers en kleine campers. Daardoor is de sfeer erg relaxed. In de omgeving van de camping zijn diverse winkels, zoals een slager, bakker, pasticceria en een groenteboer waar je etenswaren kunt kopen zoals ze ooit bedoeld moeten zijn. Italiaans spreken of jezelf erg goed met handen en voeten uit kunnen drukken is hiervoor wel vereist.

Als je aan de achterkant van de camping de begroeiing achter je laat, kom je in het onbegroeide deel van de krater. Als je daar loopt, krijg je het gevoel dat de vulkaan ieder moment weer actief kan worden. De eerste nacht op de camping spookte die gedachte dan ook enkele keren door mijn hoofd. Overal in de bodem zitten gaten waar sissend en rommelend naar zwavel stinkend stoom en andere dampen naar boven komen. Ook is de bodem op sommige plaatsen zo warm dat je er niet langer dan een paar seconden stil kunt staan. Ik zag op foto's op internet dat een deel van de krater nu ook is afgezet. Toen wij er waren, was dit nog niet het geval.

In de omgeving zijn ook meer dan voldoende redenen om deze plaats te bezoeken. De (in mijn ogen geweldige, mijn vrouw denkt daar anders over) stad Napels is met de metro/trein in een kwartiertje te bereiken. Vanaf hier kun je gemakkelijk de mooie Amalfikust bereiken of naar Pompeï.

www.solfatara.it