Basilica di San Clemente, Roma (RM), Lazio

De San Clemente is een kerk. En ja, die zijn er heel veel in Rome, van hele kleine tot de enorme Sint Pieter. De San Clemente is echter bijzonder. Het is aan de buitenzijde een gebouw zoals er wel meer te vinden zijn. Binnen ontvouwt zich echter een lange geschiedenis. Onder het 12-de eeuwse bouwwerk is nog een 4-de eeuwse kerk te vinden er daar weer onder resten van gebouwen uit de 1e eeuw.


De huidige 12-de eeuwse kerk is grotendeels sober laat-middeleeuws. De buitenzijde is later voorzien van een nieuwe neoclassisistische facade. In de binnenzijde is met name het absismozaïek in het oog springend.


In de 4-de eeuwse kerk zijn nog veel bouwkundige details te zien. Ook is een flink aantal muurschilderingen in redelijk goede staat te bewonderen.

De verhalen over wat de vroegere functie(s) van het 1-ste eeuwse gebouwencomplex is geweest lopen nogal uiteen. Wat nog te zien is, zijn onder andere een Mithrasaltaar en een soort van leslokaal.

Het gebouw is, met uitzondering van vieringen en evenementen (er worden binnen en buiten regelmatig concerten gegeven) vrij toegankelijk. Op de website van de San Clemente (zie hieronder) is een virtuele tour met wat foto's te maken.

Via Labicana 95
Roma
Tel. +39 - 6 - 77 40 0121

http://www.basilicasanclemente.com/