Castel l'Arquato (PC) Emilia Romagna

Castell'Arquato is een prachtig middeleeuws vestingstadje in het gebied ten zuiden van de lijn tussen Piacenza en Parma, bij Fiorenzola D'arda. Het stadje heeft een roemrijke historie van veroveringen en veroveraars.

Er is een aantal goede restaurants (zie Taverna Falconiere), je kunt er wat ronddolen door middeleeuwse steegjes, de burgt kan met een gids (Italiaans en Engels) bezocht worden of je kunt er simpelweg op een bankje in het parkje vlakbij het centrale plein genieten van het uitzicht over de omgeving, daar torent het stadje namelijk ruim bovenuit.

Tijdens één van onze bezoeken hebben we de 'visita guidata' van de toren gedaan. Dit is absoluut de moeite waard. Er worden zaken over de historie en het gebruik van de toren verteld die zowel voor volwassenen als kinderen leuk zijn. Kaartjes voor de rondleiding koop je bij het kantoortje van de 'toeristeninformatie' aan de overkant van het plein. In ons geval werd de rondleiding ook verzorgd door de dame die daar achter de balie zat (deur gaat gewoon voor een half uur op slot).

Parkeren kan voornamelijk op parkeerplaatsen langs de rand. Het centrum is grotendeels autovrij en voor zover dat niet het geval is, mogen alleen inwoners er met hun auto komen. Het is voor kleine kinderen en ouderen een vrij stevige wandeling om vanaf de grote parkeerplaatsen in het centrum te komen.