Giardini botanici Hanbury, La Mortola (IM), Liguria

Vlakbij de Franse grens aan de Ligurische kust liggen deze prachtige botanische tuinen. Ze zijn tegen een steile bergwand tussen Ventimiglia en Menton (F) gedrapeerd. Door de steile helling het relatief warme zeewater wordt het hier zelden heel koud en heerst er een sub-tropisch microklimaat. Hierdoor kunnen veel tropische plantensoorten overleven, wat een hele bijzondere sfeer creëert. Zelfs in het vroege voorjaar en late najaar is hier veel kleur en lentegevoel te vinden. Het is een prachtige plek voor een rustige wandeling.

Als je de aanbevolen route volgt (gratis foldertje dat je bij toegang krijgt), is het een flinke wandeling  naar beneden. De beloning: helemaal beneden is een bar met een groot terras. Helaas is het water niet bereikbaar. De poorten in de muur zijn afgesloten. De route weer naar boven is korter, maar zeker niet minder mooi.

Een aantal van de bezienswaardigheden:
  • De Villa Hanbury. Deze staat ongeveer in het midden van het park. De binnenzijde van de villa is niet te bezichtigen. Vanaf het terras voor de villa heb je een prachtig uitzicht over de rest van de tuinen en de zee erachter.
  • Het grafmonument van Sir Thomas Hanbury.
  • Iets boven de kustlijn liggen restanten van een oude Romeinse weg die later ook door Napoleon nog veelvuldig gebruikt is.
  • Een enorme hoeveelheid adembenemende uitzichten over de rest van het park en de Ligurische zee.
  • Een ontelbaar aantal betoverend mooie, paradijselijke plekken met prachtige bloemen en planten.


Het complex wordt beheerd door de Universiteit van Genua.

Toegangsprijzen (2012):
- Volwassenen EUR 7,50
- Kinderen 6-14 EUR 6,00
- Familiekaart (2 volwassenen + 2 kinderen 6-14) EUR 20,00

Parkeren doe je langs de weg. Als het wat drukker is, kan dit een behoorlijke extra wandeling opleveren.

Corso Montecarlo, 43
La Mortola
18039 Ventimiglia (IM)
http://www.giardinihanbury.com/