Villa Carlotta, botanische tuinen, Tremezzo (CO), Lombardia

Villa Carlotta is een villa die eigendom is geweest van diverse Engelse, Oostenrijkse en Italiaanse hoogwaardigheidsbekleders. De villa ligt in de buurt van Tremezzo direct aan het Comomeer. Rondom de villa is een grote botanische tuin die bezocht kan worden. In een deel van de villa is de historische inrichting te bekijken, aangevuld met een vaste expositie van beeldende kunst (veel gebeeldhouwde reliëfs) en tijdelijke exposities op de bovenste verdieping.

De tuinen bestaan uit diverse delen, waaronder een deel met een bamboebos, een picknickbos. Er is een flink deel met allerlei soorten rodondenderons en een booglaan van citrusbomen. Ook is er een kleine expositie van historische werktuigen die in de tuin gebruikt zijn in een gebouwtje in de meest noordelijke punt van het park. Op de meest zuidelijke punt is een klein gebouwtje dat bestaat uit veel glas op een ruïne van een oud bijgebouw. Hier konden tijdens ons bezoek kinderen een tekening maken en tentoonstellen.

De tuinen zijn mooi aangelegd en onderhouden, maar minder spectaculair dan bijvoorbeeld die van de Villa Taranto aan het Lago Maggiore of de Giardini Hanbury in Ligurië. Dat komt met name doordat er minder spectaculaire uitzichten zijn en veel delen van de tuinen redelijk gesloten zijn, zonder dat je uitzicht op de omgeving of de rest van de tuinen hebt. Ook is de variatie aan planten en waterpartijen minder dan in de andere genoemde tuinen. Desondanks zijn ze een bezoek meer dan waard.
De exposities in de villa zijn vrij sober maar zeer verzorgd. De benedenverdieping is met name gewijd aan beeldende kunst in de vorm van schilderijen en beeldhouwwerken. De hogere verdiepingen hebben deels nog hun historische inrichting. Op de bovenste verdieping zijn tevens wisselende exposities. In mei 2012 was dat een expositie van foto's van suppoosten van musea over de hele wereld, in hun werkomgeving. Dit vond ik eigenlijk het leukste deel van de villa.

 Zie voor meer villa's en tuinen in de buurt van het Comomeer ook www.comomeeritalie.nl

Tarieven:
- Volwassenen € 9,00
- 65+, kinderen vanaf 6 jaar en studenten € 5,00
- Kinderen 0 tot en met 5 jaar) gratis
Overal in de omgeving moet betaald worden voor parkeren (heeft mij een parkeerbon van EUR 39 opgeleverd).

via Regina, 2
22019 Tremezzo, Como
tel. 0344 40405
info@villacarlotta.it
www.villacarlotta.it