Via Appia antica, Rome (RM), Lazio

De via Appia antica is een weg die van Rome naar Brindisi in en hoofdstad van de regio Puglia. Het meest bekende stuk van de weg ligt net buiten Rome, met onder andere complexen van catacomben, een aantal opzienbarende grafmonumenten en de kerk Domine Quo Vadis.

Door wegdek, gebouwen, ruïnes en grafmonumenten is het niet moeilijk je in de Romeinse tijd te wanen. Bovendien is het er, als je wat verder buiten de stad komt, meestal rustig en een prachtige omgeving voor een wandeling. Ik vond het erg indrukwekkend om een (flink) stuk van de weg te lopen.
Website van het Parco Regionale dell'Appia Antica: http://www.parcoappiaantica.it/it/index.asp
Achtergronden
Aan de bouw van de Via Appia werd in 321 v.Chr. begonnen op initiatief van Appius Claudius Caecus, naar wie de weg ook werd genoemd. De weg werd aangelegd om een snelle troepenverplaatsing mogelijk te maken, maar hij kreeg ook een enorm economisch belang, voor vervoer van goederen en personen tussen Rome en Campanië en verder. De weg liep aanvankelijk tot Capua, later is hij doorgetrokken naar Brindisium (het huidige Brindisi).

Vanuit de stad begint de weg bij de Porta San Sebastiano. Een stukje buiten de oude stadsmuur vindt je de kerk Domine Quo Vadis (heer, waar gaat u naartoe), waar volgens de legende Petrus een ontmoeting had met Jezus. Toen Petrus vroeg 'Heer, waar gaat u naar toe', antwoordde Jezus 'Ik ga naar Rome om opnieuw gekruisigd te worden'. Petrus bedacht zich, en keerde naar Rome terug, waar hij in het Tullianum gevangen werd gezet en ondersteboven werd gekruisigd in het Circus van Nero. De kerk bevat een steen waarin de voetafdruk van Jezus te zien zou zijn.

Verderop zijn de catacomben van Sint-Callixtus en de catacomben van San Sebastiano te vinden. De ingang van de catacomben van Sint-Sebastiaan is bereikbaar via de kerk San Sebasteano fuori le mura, die plaatselijk Basilica di San Sebastiano wordt genoemd. In deze kerk is Sebastiaan begraven.

Op de tocht naar Quattro Miglia, vier mijl buiten de stad, zijn vele (graf)monumenten te bewonderen, evanals het naastgelegen Parco Appia Antica. Hier bevindt zich de "Ninfeo d'Egeria" (bron van Egeria) en een goed bewaard gebleven grafmonument van Annia Regilla uit het midden van de tweede eeuw.

Het best bewaard gebleven gedeelte van de Via Appia is ongeveer 2,1 kilometer buiten de stadsmuur gelegen. Hier staan de restanten van het Circus van Maxentius, een renbaan zoals het Circus Maximus, maar beter bewaard gebleven.

(bron: wikipedia).